Po ju e dinit si është historia? Zbuloni se përse gratë i ndërrojnë mbemrat dhe marrin mbiemrin e burrit

by editor

Marrja e mbiemrit të një burri doli nga historia patriarkale. Atëherë, pse kaq shumë çifte të rinj perëndimorë ende ndjekin traditën?

Planifikimi i një martese gjatë një pandemie është i mbushur me pasiguri, por për 30-vjeçaren Lindsey Evans, ka një gjë që ajo e ka të qartë. “Sa më shumë të jemi afër dasmës, aq më pozitive jam se dua të marr mbiemrin e tij,” thotë Kalifornianja, i cila drejton një kompani mediatike të stilit të jetës me partnerin e saj dhe do të lidhë martesë në korrik 2021

Advertisements

Në SH.B.A., shumica e grave marrin mbiemrin e familjes së burrit të tyre kur martohen – rreth 70%, sipas një prej analizave më të mëdha të të dhënave në vitet e fundit. Për gratë britanike, shifra është pothuajse 90%, sipas një sondazhi të vitit 2016, me rreth 85% të atyre të moshës midis 18 dhe 30 që janëende duke ndjekur praktikën. Megjithëse këto shifra janë më të ulëta se sa ishin një brez më parë, është e qartë se mbetet një normë e fortë kulturore në pjesë të mëdha të botës perëndimore, pavarësisht epokës së sotme më individuale dhe të vetëdijshme për gjininë. Ndërsa përkufizimet e feminizmit ndryshojnë, 68% e grave nën 30 vjeç e përshkruajnë veten si feministë në SH.B.A. dhe rreth 60% në Mbretërinë e Bashkuar.

“Është mjaft befasuese … [kaq shumë gra e pranojnë mbiemrin e burrit] pasi kjo vjen nga historia patriarkale, nga ideja që një grua, në martesë, u bë një nga pasuritë e burrit”, thotë Simon Duncan, një profesor për jetën në familje në Universitetin e Bradford, MB, i cili ka qenë duke studiuar praktikën e marrjes së mbiemrave të meshkujve. Ai e përshkruan traditën si “të ngulitur” në shumicën e vendeve anglishtfolëse, edhe pse koncepti i “zotërimit” të grave ishte hequr më shumë se një shekull më parë në Britani, dhe aktualisht nuk ka ndonjë kërkesë ligjore për të marrë mbiemrin e një burri.

Advertisements

Pjesa më e madhe e Evropës perëndimore ndjek gjithashtu të njëjtin model (përjashtime të dukshme përfshijnë Spanjën dhe Islandën, ku gratë priren të mbajnë mbiemrin e tyre të lindjes kur martohen dhe Greqia, e cila e ka bërë një kërkesë ligjore që gratë të mbajnë mbiemrin e tyre që nga viti 1983) . Edhe në Norvegji, e cila renditet rregullisht një nga vendet më të larta për barazinë gjinore dhe ka një histori patriarkale më pak të hapur, shumica e grave të martuara ende marrin mbiemrin e burrit të tyre. Megjithatë, atje, rreth gjysma e atyre që mbajnë mbiemrin mbajnë mbiemrin e tyre të vajzërisë si një mbiemrin të mesëm, i cili funksionon si një mbiemër dytësor.

Pse gratë ende ndërrojnë mbiemrat?

“Pyetja mbetet … a është kjo thjesht një traditë e padëmshme, apo ka ndonjë lloj kuptimi që rrjedh nga ato kohëra deri tani?” -thotë Duncan, i cili së fundmi u bashkua me akademikë në Universitetin e Oslo-s dhe Universitetin e Perëndimit të Anglisë për të hulumtuar në arsyet e këmbënguljes së tij.

Traditat patriarkale

Ka, sigurisht, arsye të shumta personale që një grua mund të dëshirojë të humbasë mbiemrin e saj të vajzërisë, nga mospëlqimi se si tingëllon, deri te dëshira për t’u shkëputur nga anëtarët e familjes që mungojnë ose abuzivë. Por përmes një analize të thelluar të hulumtimit ekzistues dhe intervistave të hollësishme me çifte të sapo martuar dhe të fejuar në Mbretërinë e Bashkuar dhe Norvegji, ekipi i Duncan identifikoi dy motivuesit kryesorë që e forcojnë këtë traditë. E para ishte këmbëngulja e fuqisë patriarkale (pavarësisht nëse kjo ishte e qartë për çiftet apo jo). E dyta, ideali i familjes së mirë ’- kuptimi që të kesh të njëjtin emër me partnerin tënd simbolizon përkushtimin dhe të lidh ty dhe çdo fëmijë të mundshëm së bashku si një njësi.

Disa çifte thjesht e pranuan praktikën në mënyrë jo kritike thjesht sepse ishte konvencionale, ndërsa të tjerët në mënyrë aktive përqafuan idenë e përçimit të mbiemrave të meshkujve. “Disa njerëz ende insistuan në të – riprodhimi i këtij lloj supozimi patriarkal nga e kaluara”, -thotë Duncan. “Disa gra shkojnë së bashku me atë ose e brendësojnë atë. Pra, kemi gjetur njerëz që thonë se me të vërtetë presin të jenë një Zonjë ’dhe të ndryshojnë identitetin e tyre në atë të burrit të tyre.”

Pse gratë ende ndërrojnë mbiemrat?

“Është pjesë e romancës”, thotë Corinna Hirsch, 32 vjeç, një tregtare gjermane që jeton në Stokholm, e cila mori mbiemrin e burrit të saj kur u martuan vitin e kaluar. “Ne kemi fjetur në dhoma të ndara mbrëmjen para dasmës. Unë kisha diçka të vjetër, blu, të huazuar dhe të re. Babai dhe burri im mbajtën një fjalim, por unë nuk e mbajta. ” Ajo beson se këto tradita e ndihmuan atë dhe partnerin e saj të krijonin një lidhje më të thellë, edhe pas më shumë se tetë vitesh së bashku. “Ne nuk e prisnim që do të ndiheshim më afër pas dasmës, por unë mendoj se të bësh këtë dasmë të madhe dhe të kesh një mbiemër është romantike”.

Familje e mirë

Trendi i dytë thelbësor i vëzhguar nga ekipi i Duncan ka të bëjë më shumë me perceptimet e publikut. Ata arritën në përfundimin se marrja e mbiemrit të një partneri mbetet të shikohet si një mënyrë për të shfaqur angazhimin dhe unitetin tuaj në botën e jashtme.

“Ndihem sikur na jep një identitet si familje dhe jo vetëm si individë”, thotë Lindsey Evans në Kaliforni. “Ne kemi mbiemrat tanë të parë dhe të mesëm, të cilët na bëjnë të identifikueshëm, por të pasurit e një mbiemri të përbashkët na bën më shumë një njësi.”

Studimi i Duncan zbuloi se kjo fjala ‘familje e mirë’ ishte veçanërisht e fortë në mesin e grave që do të kishin fëmijë. Edhe disa nga ata që fillimisht nuk pranuan të merrnin mbiemrin e familjes së partnerit të tyre mashkull pas martesës ndryshuan qasjen e tyre pas lindjes.

“Doja ta bëja që të kisha një lidhje më të mirë me fëmijën tim, jo ​​vetëm në një marrëdhënie të dashur, por në letër”, thotë Jamie Berg, 36, një valltare dhe gjimnaste e lindur në SHBA që jeton në Oslo. Pasi mbajti mbiemrin e saj për disa vjet, kryesisht sepse ishte e rëndësishme për identitetin e saj profesional, ajo shtoi mbiemrin e burrit të saj në pasaportë dhe dokumente të tjera zyrtare kur lindi djali i saj “kështu që të tre do të kishim të njëjtin mbiemër”. Kjo, shpresonte ajo, gjithashtu do të shmangte sherrin administrativ, për shembull kur udhëtonte jashtë vendit me fëmijën e saj.

Studimi i Duncan theksoi një ndjenjë tjetër të zakonshme midis shumë prindërve, që fëmijët mund të përfundojnë të hutuar ose të pakënaqur si rezultat i prindërve që kanë mbiemra të ndryshëm.

Feminizmi

Akademikët janë të ndarë për mënyrën se si norma e ndryshimit të mbiemrit luan në sfondin e përpjekjeve për të arritur barazinë gjinore.

Pse gratë ende ndërrojnë mbiemrat?

Duncan e përshkruan atë si “mjaft të rrezikshme” – nëse çiftet që e bëjnë atë në mënyrë aktive po e pranojnë traditën, ose thjesht e respektojnë atë si parazgjedhje. “Ai përjetëson idenë që burri ka autoritetin … duke riprodhuar traditën që burri është kryefamiljari”, thotë ai.

Ky argument mbështetet fuqimisht nga gra si Nikki Hesford, një pronare biznesi 34-vjeçare nga Anglia veriore. Ajo tani është e divorcuar, por nuk pranoi të merrte mbiemrin e ish burrit të saj kur ata u martuan dhe thotë se ajo është tronditur kur disa gra bëjnë të njëjtën gjë.

“Gratë ankohen se përfundojnë të jenë kujdestari kryesor, ajo që duhet të largohet nga puna kur një fëmijë është i sëmurë, ajo që duhej të shkonte në takime në spital, ajo që vuan karrierën … por ata e kanë vendosur atë precedent në fillim duke thënë: ‘Ju jeni më të rëndësishëm se unë, ju jeni primari dhe unë sekondari’, “argumenton ajo. “Disa njerëz thonë: ‘Ju po e mendoni shumë, është thjesht një traditë e bukur dhe nuk do të thotë asgjë’, dhe unë nuk jam dakord.”

Sidoqoftë, Hilda Burke, një këshilltare dhe psikoterapiste Irlandeze për çifte me qendër në Londër, beson se gratë që refuzojnë marrjen e mbiemrave nuk duhet të jenë shumë të shpejtë për të gjykuar të tjerët. Ajo vëren se konceptet “e modës së vjetër” – të përforcuara prej kohësh nga filmi, letërsia dhe revistat – janë amplifikuar në një epokë të mediave sociale. Kjo do të thotë që gratë vazhdojnë të ndikohen nga këto lloj mesazhesh, pavarësisht nga perspektivat më pozitive gjinore, feministe që u jepet një platformë më e madhe. ”

Ajo thotë se për shumë, kalimi në mbiemrin e familjes së burrit të tyre është gjithashtu një zgjedhje pragmatike – për shembull, për të qetësuar të afërmit e moshuar ose për të shmangur nevojën për të shpjeguar veten në sheshin e lojërave të shkollës – dhe nuk do të thotë që këto gra nuk po bëjnë presion për barazi gjinore. “Ky është një shembull i disonancës së të pasurit ndoshta një parim, të kesh një ideal feminist, por pastaj të zbresësh në zellin e ashpër të jetës së përditshme,” thotë ajo. “Ata do të thoshin: ‘E dini çfarë? Unë jam ende duke punuar. Unë jam akoma duke u promovuar. Unë kam hequr dorë. Pra, e dini çfarë? Në shkallë më të madhe, unë jam ende feministe ”.

A do të ndryshojnë më shumë mbiemrat në të ardhmen?

Se sa e përhapur do të mbetet tradita e marrjes së mbiemrave të meshkujve në të ardhmen, diskutohet shumë nga studiuesit. Ekzistojnë pak kërkime akademike parashikuese, megjithëse ka shenja që – megjithë përparimin e ngadaltë deri më tani – si gratë ashtu edhe burrat po bëhen gjithnjë e më të hapur ndaj alternativave.

Në Mbretërinë e Bashkuar, një sondazh i YouGov 2016 me më shumë se 1,500 njerëz tregoi se 59% e grave do të dëshironin ende të merrnin mbiemrin e bashkëshortit të tyre gjatë martesës – dhe 61% e burrave ende dëshirojnë që ata ta bëjnë këtë. Edhe pse këto shifra janë të larta, ato janë rreth 30% më të ulëta se përqindja e britanikëve që aktualisht ndjekin traditën. Një sondazh i veçantë tregoi se 11% e të rinjve 18 deri në 34 vjeç në Mbretërinë e Bashkuar tani po mbajnë dy mbiemra të tyre kur martohen. Kjo praktikë ishte tradicionalisht ruajtja e familjeve britanike të klasës së lartë, por barazia gjinore po shfaqet si një motivues brenda çifteve me prejardhje më të ndryshme.

Në SH.B.A., një numër në rritje i grave po zgjedhin gjithashtu mbiemra të dyfishtë.

Me gratë që priren të martohen më vonë – mosha mesatare tani është 35 ose më e vjetër në vendet evropiane, përfshirë Britaninë, Itali dhe Spanjë, dhe rreth 28 në SHBA – kjo gjithashtu mund të ketë një ndikim në zgjedhjet e ardhshme të mbiemrave. Hulumtimet nga Norvegjia dhe SH.B.A. sugjerojnë që gratë e moshuara, më të arsimuara dhe ekonomikisht të pavarura kanë më shumë gjasa të mbajnë mbiemrin e tyre të lindjes, ndërsa praktika është më pak e njohur për gratë më të reja, me paga më të ulta dhe brenda komunitetit afrikano-amerikan.

Studiues të tjerë tregojnë për ndikimin e komunitetit LGBTIQ, ku tashmë ka tendencë të ketë më shumë fleksibilitet rreth ndryshimit të mbiemrit. Dr Heath Schechinger, një psikolog dhe terapist me një post klinik në Universitetin e Kalifornisë, Berkley, parashikon që çiftet heteroseksuale mund të inkurajohen të mbajnë mbiemrin e tyre pasi “koncepti i ‘familjes’ zgjerohet” për të përfshirë më shumë LGBTQ dhe madje “dy -sindikatat partnere plus ”, duke e bërë më të zakonshme thyerjen e normave tradicionale. “Ndërsa nuk ka gjasa që partnerët të kenë ndonjëherë autonomi të plotë në lidhje me zgjedhjet e tyre të mbiemrave pa frikë nga pasojat shoqërore ose familjare, një numër në rritje i njerëzve janë dhe do të vazhdojnë të bëjnë zgjedhjen për të devijuar nga norma”, argumenton ai.

TË NGJASHME