Plot 2 kilometra i gjatë, ky shtet europian thyen rekordin dhe ndërton trenin e rrallë(Foto)

by editor

Për të festuar 175-vjetorin e ndërtimit të hekurudhës së parë, industria hekurudhore Zvicrës u mblodh për të drejtuar trenin më të gjatë të pasagjerëve në botë, plot 2 kilomtera i gjatë dhe me një peshë prej 2990 tonë.

I formuar nga 25 trena elektrikë të rinj, trenit 1,906 metra iu desh pothuajse një orë për të përshkuar rreth 25 kilometra mbi linjën spektakolare Albula të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s nga Preda në Alvaneu, në Zvicrën lindore.

Advertisements

Ashtu si pista legjendare e rrëshqitjes Cresta Run, Albula Line është e famshme për kthesat e saj të pafundme dhe zbritjet e pjerrëta. Një kryevepër me famë botërore e inxhinierisë civile! Për ndërtimin e linjës 62 kilometra midis Thatis dhe St Moritz u deshën vetëm pesë vjet pavarësisht se kërkonte 55 ura dhe 39 tunele.

Para përfundimit të saj në korrik 1904, vizitorët u përballën me një udhëtim të rrezikshëm prej 14-orësh mbi shina të ashpra dhe më pas me karroca me kuaj.

Advertisements

Pika qendrore e linjës është tuneli Albula 5,866 metra i gjatë, i cili shtrihet thellë nën pellgun ujëmbledhës midis lumenjve Rhine dhe Danub.

TË NGJASHME